Op autovakantie in coronatijd: vergeet de volgende zaken niet

We hebben er lang de adem voor moeten inhouden, maar ondanks de ingrijpende coronamaatregelen gloort er nu toch de mogelijkheid voor een zomervakantie in het buitenland. Welk buitenland is nog niet geheel duidelijk, want hoewel de Nederlandse regering toeristische reizen vanaf 15 juni toestaat naar alle landen in het Schengengebied, wil dat nog niet zeggen dat al die landen ook Nederlanders wensen te ontvangen. Van Duitsland en Frankrijk weten we inmiddels dat er we er deze zomer naartoe mogen. Met een beetje geluk behoren Spanje en Italië ook nog tot de mogelijkheden. Kortom, tijd om je te gaan voorbereiden op een autovakantie met het hele gezin. Wij zetten een aantal zaken op een rijtje waar je niet moet vergeten rekening mee te houden.

België en Luxemburg

Controleer voordat je op autovakantie gaat nog een keer goed in welke landen Nederlanders binnengelaten worden tijdens deze coronazomer. Hoewel een aantal landen dus al aangekondigd heeft dat Nederlandse toeristen welkom zijn, moet je ook kijken naar de landen die je moet doorkruisen om op je vakantiebestemming te kunnen komen. Ga je richting Frankrijk of Spanje, dan is de meest voor de hand liggende route door België en Luxemburg. België is echter vooralsnog streng ten opzichte van Nederlanders. Of dat in de zomer anders gaat zijn, is nog niet met zekerheid te zeggen. Voor Nederlanders die in het oosten van het land of in Limburg wonen, is een route via Duitsland een alternatief dat uitkomst kan bieden.

Zomercheck

Hoewel de auto bij velen van ons door de coronamaatregelen de afgelopen maanden aanzienlijk minder te doen heeft gehad dan in de periode voor 15 maart, toen alles nog ‘normaal’ was, is het niet onverstandig om je auto voor de lange reis naar je vakantiebestemming goed te laten controleren op eventuele gebreken en ander noodzakelijk onderhoud te (laten) plegen. Het laatste wat je wilt is immers om in het buitenland met pech langs de weg te komen staan. Zorg ook dat je goed verzekerd bent voor hulp in het buitenland bij pech en ongelukken. Aangezien je de afgelopen maanden vast geld hebt overgehouden door alle uitjes die niet door konden gaan, kun je bij je zomercheck meteen investeren in het opleuken van je auto naar eigen smaak, bijvoorbeeld door het aanschaffen van chique of stoere aluminium velgen bij Online-Velgen.nl.

Op vakantie in coronatijd

Mondkapjes en desinfecterende handgel meenemen

Dat er meer mag, wil niet zeggen dat we niet nog steeds op onze hoede moeten zijn. Neem ook onderweg en op je vakantiebestemming de nodige maatregelen om geen corona op te lopen. Dat betekent dat je afstand houdt van andere mensen, maar ook dat je niet moet vergeten om mondkapjes en desinfecterende handgel in te pakken. Gebruik de handgel ter plekke regelmatig en zorg dat iedereen zijn mondkapje op zak heeft wanneer je de openbare ruimte betreedt. Het is voor je eigen bestwil en gezondheid.

Verplicht aan boord

Je zou het bijna vergeten, maar naast coronamaatregelen die per land kunnen verschillen, kunnen ook de regels voor op de weg per land afwijken. Naast de maximumsnelheid betreft dit ook de zaken die je verplicht aan boord moet hebben. We hebben het dan over veiligheidshesjes, gevarendriehoek, een EHBO-koffer en meer van dat soort objecten die met veiligheid te maken hebben. Het aantal wat je van ieder van deze objecten bij je moet hebben kan per land verschillen. Check de website van de ANWB voor specificaties voor wat je aan boord dient te hebben in welk land, zodat je niet tegen een forse bekeuring aan loopt.

© 2024 — vertrekdirect.nl — development by Harris Software