Meest bijzondere dieren van Madagascar

Er zijn nog maar weinig plekken op deze aarde die nog niet worden overspoeld door hordes toeristen. Maar het eiland Madagaskar is een uitzondering, dit fascinerende land is nog authentiek en onbedorven en heeft bovendien een waanzinnige flora en fauna. De planten en dieren die voorkomen op Madagaskar zijn uniek, omdat het eiland zich miljoenen jaren geleden heeft afgescheiden van Afrika. De flora en fauna ontwikkelden zich door de eeuwen heen met als gevolg dat er nu dieren en planten voorkomen die je nérgens anders ter wereld kunt zien en die zich perfect hebben aangepast aan hun habitat. De bergrug die het eiland van noord naar zuid doorsnijdt zorgt ervoor dat er grote klimaat verschillen op Madagaskar voorkomen, waardoor de diversiteit op het eiland verbluffend groot is. Het is verbazingwekkend hoeveel vreemdsoortige dieren je op Madagaskar kunt spotten. Reisorganisatie Sable Tours heeft een opsomming gemaakt van de meest bijzondere dieren die je tijdens een rondreis in Madagascar kunt zien.

Indri

Madagaskar is het land van de maki’s, oftewel lemuren. Maki’s zijn halfapen en komen zoals veel andere diersoorten op Madagaskar nergens anders ter wereld voor. De naam lemuur komt van het Latijnse ‘Lemures’, een benaming die door de Romeinen werd gegeven aan bozen geesten die ’s nacht al gillend zouden rondwaren. Veel maki’s zijn vooral ’s nachts actief, en hun opvallende roep klinkt best spookachtig! Er zijn veel verschillende ondersoorten, waarvan de indri de grootste lemuur is. Deze prachtige zwart-witte halfaap leeft in de regenwouden in het noordoosten van Madagaskar. Je kunt ze zien in het Andasibe-Mantadia National Park, waar ze je met hun zwarte snuiten, koddig pluizige oren en grote ronde ogen vanuit de bomen nieuwsgierig opnemen.

Fossa

Madagaskar heeft niet veel roofdieren, het grootste roofdier dat hier voorkomt is de fossa of fretkat. Het dier lijkt een beetje op een uit de kluiten gewassen kat met een enorm lange staart. Ze leven in de bossen van Madagaskar waar ze moeiteloos van tak tot tak springen. Fossa’s eten kleine zoogdieren, vogels, reptielen, maar jagen ook op lemuren, zoals ringstaartmaki’s. Misschien zielig, maar ze houden zo wel het ecologische evenwicht in stand en zorgen voor een gezonde populatie dieren.

Panterkameleon

Een van de meest kleurrijke diertjes van Madagaskar is ongetwijfeld de Panterkameleon. De mannetjes van deze soort komen voor in zo’n beetje alle kleuren die je maar kunt bedenken. De kleuren verschillen van plek tot plek. Het is overigens een fabeltje dat kameleons de kleur van hun achtergrond aannemen, wel worden hun kleuren intenser als ze opgewonden raken. Kameleons hebben ogen die ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Ze spelen daarom een grote rol in de folklore op Madagaskar, waarbij het verhaal gaat dat de diertjes met een oog in de toekomst kunnen kijken en met het andere oog in het verleden.

Gestreepte tenrek

Het vreemdste diertje op Madagaskar is wellicht de gestreepte tenrek. Deze bizarre beestjes lijken op een kruising tussen een egel en spitsmuis, en hebben een stekelige vacht met zwart-gele strepen en een opstaand kuifje op hun kop. Ze komen voor in het oosten van Madagaskar, waar je ze al scharrelend tussen de bladeren op de grond kunt vinden, op zoek naar insecten en wormen. Wat de gestreepte tenrek bijzonder maakt, is dat ze kunnen communiceren door geluid te maken door stekeltjes op hun rug langs elkaar te wrijven (stridulatie).

Bladstaartgekko

Sommige dieren op Madagaskar zijn niet zo eenvoudig te ontdekken. Zo is het een hele kunst om de bladstaartgekko te spotten. Dit kleine diertje is een mééster in camouflage en is bovendien alleen ’s nachts actief. Deze gekko heeft een staart, die lijkt op een blad (vandaar de naam) en is bovendien bruinig van kleur. Ook heeft het lichaam van het diertje uitstekels en streepjes die lijken op nerven van bladeren. Overdag verschuilt het zich op de stam en takken van de bomen in de tropische regenwouden. Je moet dus goed je best doen om deze bijzondere hagedis te vinden!

Aye Aye

De Aye Aye is bepaald niet moeders mooiste, maar juist daarom zo óntzettend schattig. Het doet ons een beetje denken aan Dobby de elf uit de Harry Potter series, met veel te grote oren, bolle oranje ogen en een beetje te grote roze neus. Het beestje heeft een harig lichaampje en een grote pluimstaart. Dit halfaapje vindt zijn prooi door met zijn lange middelvinger op de bast van bomen te tikken, waardoor het de gangen kan vinden die de larven die het eet maakt. Het diertje is te vinden in de regenwouden aan de oostkant van Madagascar, maar ook in de drogere bossen in het noordwesten.

© 2024 — vertrekdirect.nl — development by Harris Software