Verre reis plannen: waar rekening mee houden?

Als je een verre reis maakt, zijn er heel wat zaken die je op voorhand moet regelen. Zeker als je buiten Europa reist, moet je ervoor zorgen dat er aan bepaalde administratieve verplichtingen wordt voldaan. We zetten een paar dingen voor je op een rijtje, zodat je zonder zorgen kan vertrekken.

Visum

Zodra je buiten Europa wilt reizen, heb je een visum nodig. Dit kun je ofwel voor je vertrek aanschaffen of bij aankomst op de reisbestemming (land). Dit is echter afhankelijk van je bestemming, dus het is aan te raden om dit op voorhand te checken. En als je dan toch de informatie hebt opgezocht, is het makkelijker om in één keer het visum in orde te maken. Zo vermijd je lange wachtrijen bij aankomst op de reisbestemming.

Identiteitskaart

Het is geen slecht idee om voor vertrek de geldigheid van je identiteitskaart te controleren. Over de grens moet je eigenlijk altijd over een geldig identiteitsbewijs beschikken. Goed om te weten: een rijbewijs is dat niet. Wat precies de eisen zijn per land kan je checken op de site van de ambassades. Ga je naar een land buiten Europa, dan heb je een paspoort nodig. Binnen Europa geldt een identiteitspasje als geldig reisbewijs. En houd er ook rekening mee dat de verloopdatum van een paspoort soms verder dan zes maanden in de toekomst moet liggen om ermee te kunnen reizen.

Reispas

Een internationale reispas is een officieel en wereldwijd erkend reisdocument met beperkte geldigheid. Het is een boekje dat je toelaat de wereld rond te reizen. De aanvraag is meestal tijdrovend en het kan tot drie weken duren voor deze wordt afgeleverd. Het is dus aan te raden om op tijd je reispas aan te vragen.

Rijbewijs

Als je van plan bent om op bestemming een auto te huren, is het verstandig om te checken of je Nederlandse rijbewijs geldig is op je bestemming. Helaas gelden er andere regels per bestemming. Het is mogelijk dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Controleer de website van de ambassade van het land van bestemming enkele weken voor vertrek als je niet voor verrassingen wilt komen te staan.

Pinpas of creditcard?

Mogelijk kun je je Nederlandse pinpas gebruiken om je boodschappen of hotelovernachting te betalen, maar dit is niet altijd gegarandeerd. Als je geen problemen wilt krijgen om te betalen op bestemming, is een creditcard altijd een goede oplossing. Zorg er dus voor dat je deze op tijd aanvraagt als je deze nog niet hebt.

Reisbedrag

Een verre reis kost een aardige duit. Maar als je erg graag de reis wilt maken, als je er al jaren van droomt om een roadtrip door Amerika te maken of te gaan luieren op de stranden van de Dominicaanse Republiek, is het geen gek idee om het benodigde reisbedrag te gaan lenen. Uiteraard vraag je je af "Hoeveel kan ik lenen", maar als je geen achterstallige schulden hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Een persoonlijke lening voor enkele duizenden euro's slaat geen groot gat in je maandelijkse budget en je krijgt er een verrijkende en onvergetelijke ervaring voor terug. Is nu het moment om te gaan reizen, maar houden alleen de kosten je tegen? Dan zou je kunnen denken aan lenen. In alle andere gevallen: spaar gewoon voor de reis.

© 2024 — vertrekdirect.nl — development by Harris Software