De mooiste meren in Schotland om thuis bij weg te dromen

Terwijl je thuis op de bank zit met een kop thee, starend naar de lichtjes in de kersboom, is niets zo fijn als wegdromen bij mooie plekken op onze aardbol. En daar hoort het magische Schotland zeker bij! Schotland is een waar paradijs voor natuur en rustliefhebbers die op zoek zijn naar spectaculaire landschappen. Het land telt talloze betoverende eilanden en tientallen oogverblindende meren, die regelrecht uit een sprookjeswereld lijken te komen. Hieronder hebben we een aantal van de mooiste exemplaren voor je op een rijtje gezet.

Loch Ness

Vooral bekend vanwege het “monster” dat hier schijnt rond te zwemmen, is het Meer van Loch Ness wereldberoemd. Maar het is niet alleen “Nessie” die hier de show steelt. Dit prachtige meer in de buurt van Inverness wordt namelijk omgeven door de dramatische landschappen van de Schotse Hooglanden, mysterieuze kastelen en eenzame vuurtorens. Het is het grootste meer van het Verenigd Koninkrijk en voelt ondanks zijn populariteit rustig aan. Maak een boottour of huur een kajak en geniet van de stilte en de prachtige vergezichten vanaf het water. Aan geweldige accommodaties is er in Loch Ness bovendien geen gebrek. Verblijf bijvoorbeeld in een ruim Schots vakantiehuis met uitzicht over het meer terwijl je opwarmt bij de openhaard.

Loch Lomond

Dit meer in het zuiden van Schotland behoort tot het Trossachs Nationaal Park; een van de mooiste parken van het land. Talloze wandel- en fietspaden slingeren door de ruige bergen die het meer omringen en lenen zich perfect voor prachtige tochten. Bezoek onder andere het pittoreske dorp Luss met zijn stenen huisjes aan de oevers van het meer en stap terug in de tijd. Maar Loch Lomond herbergt nog vele andere parels die een bezoek meer dan waard zijn. Het is de perfecte bestemming om een dagje, een weekendje of zelfs een aantal weken door te brengen. De leuke activiteiten liggen er namelijk voor het oprapen!

Loch Maree

In de noordwestelijke hooglanden van Schotland wordt Loch Maree aan de ene kant begrensd door ruige bergen en aan de andere kant door dennenbossen van het Beinn Eighe Natuurreservaat. De omgeving waarin het meer zich bevindt wordt beschouwd als een van de meest betoverende, aantrekkelijke gebieden van Schotland. Er komen veel zeldzame plant en diersoorten voor die je nergens bijna anders in het land ziet. Denk bijvoorbeeld aan de Zwartkeelduiker (een vogel uit de Siberische wouden), 350 jaar oude pijnbomen en een zeldzame ottersoort. Daarnaast kun je je in een van de vele gezellige dorpen rondom het meer tegoed doen aan een Schotse Pint en goddelijke traditionele gerechten.

Lees ook: varen over de Friese Meren met een Skûtsje en ontdek ook de mooiste meren van Nederland!

Loch Awe

Loch Awe mag zich het langste zoetwatermeer van Schotland noemen en strekt zich uit over de glorieuze Hooglanden. Wanneer je met de auto of het openbaar vervoer langs de kust naar Oban reist, kun je dit mooie meer al van verre zien liggen. Laat deze kans niet aan je voorbij gaan om even te stoppen en dit prachtige deel van Schotland te bewonderen. De omgeving herbergt namelijk iconische kastelen, ruige bergen, valleien, watervallen en bossen. Daarnaast is Loch Awe wereldberoemd om zijn visserij en móet je gewoon hebben gegeten in een van de restaurantjes aan de oevers. Of je nu een simpele Fish and Chips verorberd of voor een vers gevangen forelfilet gaat; je smaakpapillen zullen niet teleurgesteld worden…

Naast deze betoverende meren telt Schotland er nog talloze; teveel om op te noemen in dit rijtje. Zet bovenstaande bestemmingen in ieder geval alvast op je bucketlist en droom even lekker weg vanuit je luie stoel!

© 2024 — vertrekdirect.nl — development by Harris Software