Zoek & boek

Last minute boeken naar Vietnam? Vergeet vooral deze dingen niet!

Vietnam wordt steeds populairder als last minute vakantiebestemming. De prijzen zijn superscherp en Vietnam is ook een prachtig vakantieland. Je kunt er heerlijk ontspannen op één van de tropische zandstranden aan de 2000 kilometer lange kust, boottochtjes maken langs de kust of een bezoek brengen aan de bergdorpjes en groene natuur. En natuurlijk geniet je er van het heerlijke vers bereide eten op de street markets in Hanoi of Ho Chi Minh City. Maar goed, Vietnam is nou niet bepaald een duizend in een dozijn land. Dus voordat je je koffers pakt, is het handig om een aantal dingen even te weten en te regelen. In deze blog zetten we ze even voor je op een rij zodat je straks goed voorbereid van je reis kunt genieten.

Geld pinnen

In Vietnam betaal je met Vietnam Dong (VND). De koers is op dit moment 25.000 VND = 1 euro. Check nog even XE.com voordat je gaat reizen voor de actuele koers. Een groot nadeel is dat je bij veel banken maar een vast bedrag kunt pinnen (vaak 2 of 3 miljoen Dong) dat zo rond de 100 euro ligt.

Ook betaal je elke keer dat je geld opneemt kosten aan de bank. Deze kosten verschillen per bank. Bij de Military Bank is pinnen gratis en bij de Agribank en Commonwealth liggen deze kosten lager dan bij andere banken. Buiten de grote steden vind je niet veel pinautomaten dus houd hier rekening mee. Vergeet niet om je pinpas voordat je weggaat op de wereldstand te zetten, anders werkt hij niet tijdens je vakantie!

Credit Card & contant geld

Het gebruik van je credit card is aan limieten gebonden in Vietnam. Ook kun je deze alleen in hotels, winkelcentra en dure restaurants gebruiken. Het is dus belangrijk om altijd voldoende contant geld bij je te hebben. Neem bij voorkeur een reserve aan US dollars mee. Deze kun je overal omwisselen en je kunt er vaak ook mee betalen in hotels en restaurants. Contant geld kun je online aanvragen en daarna ophalen bij een GWK Travelex punt in de buurt.

Wil je liever geen grote hoeveelheden contact geld meenemen? Dan kun je een cash paspoort van GWK travelex gebruiken. Daarmee kun je op elke locatie met een Mastercard logo betalen.

Visum

Voor je reis naar Vietnam heb je een visum nodig. Dit visum kun je voordat je vertrekt online bestellen. Er zijn veel sites met verschillende aanbieders en de informatie ook niet overal up to date. Sinds 2018 is er het E-visum. Je bestelt dit online en ontvangt het via de mail. Bij aankomst hoef je niet een lange rij te wachten, maar kun je direct je stempel halen. Dat scheelt een hoop tijd en ergernis. Veel sites adverteren ook met het ‘visum on arrival’. De ambassade raadt dit visum sterk af omdat er geen garantie is dat je Vietnam ermee binnenkomt.

Het E-visum kost 39,95 per persoon. Je neemt dit uitgeprint mee in je handbagage en kunt het bestellen op Visumbuitenland.nl. Let op: je paspoort moet wel minimaal 30 dagen langer geldig zijn na aankomst in Vietnam!

Eten en drinken

In Vietnam kun je overal goed en goedkoop eten. Bekend is het zogenaamde streetfood. Je koopt al voor 0,75 cent een maaltijd op straat. De keuken lijkt wat op de Thaise en Maleisische keuken, maar is minder pittig. Je kunt op deze streetmarkets gerust iets eten want het eten wordt hygiënisch bereid en de producten zijn supervers. Je vindt er rijstgerechten, noodlesoepen met rundvlees of stokbroden met omelet. Voor een lokaal biertje betaal je 0,25 cent en voor een luxe cocktail 1,50 euro. Voor eten en drinken moet je rekenen op rond de 4 tot 6 euro per dag, maar het kan ook duurder en goedkoper.

Vaccinaties

Meestal zijn er geen vaccinaties nodig. De gele koorts vaccinatie is verplicht. Deze vaccinatie is echter alleen nodig wanneer je zeven dagen voor aankomst in Vietnam in een land bent geweest waar gele koorts heerst (Afrika en Zuid Amerika). Geadviseerd worden verder de BMR, Hepatitis A en DTP vaccinatie. Wanneer je langer dan twee weken blijft dan wordt ook een buiktyfus vaccinatie geadviseerd. Tegen de grens met Cambodja en op Phu Quoc malaria komt ook malaria voor. Ga je naar deze gebieden dan kun je malariatabletten slikken of een goede antimuggencrème gebruiken. Blijf je langer dan drie maanden dan worden er ook vaccinaties aanbevolen tegen hepatitis B, Rabiës en tuberculose. De vaccinaties haal je bij de GGD (https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/vietnam).

Beste tijd om te reizen

Vietnam kent een tropisch klimaat met regenperiodes. In Noord Vietnam is deze van maart tot en met september en in Zuid Vietnam van mei tot en met oktober. Het beste klimaat heb je in de periode van december tot en met februari en de minste regen valt van november tot en met maart. Dit zijn dan ook de beste maanden om naar Vietnam te reizen. In het regenseizoen is er meestal maar één flinke regenbui per dag en daarna klaart het weer op. Ga je dus in een andere maand, dan is dit ook nog wel te overzien.

Reisverzekering

Vergeet ook zeker niet om een goede reisverzekering met werelddekking af te sluiten. Ga je nog verder reizen na Vietnam? Overweeg dan ook een annuleringsverzekering. Check altijd of medische kosten gedekt zijn in de reisverzekering. Je kunt kiezen voor een doorlopende reisverzekering of een reisverzekering voor de periode dat je op reis bent. De eerste optie is meestal vooral interessant wanneer je verschillende keren per jaar reist.  

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

hoe altijd klaar voor last minute reis

Hoe ben je altijd klaar voor een last minute reis?

Wil jij altijd een last minute reis kunnen boeken? Dan is het wel zaak dat je...
aanbieders last minute

Welke aanbieders van last minutes zijn er?

Waar moet je precies kijken als jij een last minute wil boeken? Welke aanbieders van last...
tips tricks aanvragen esta

Tips & Tricks bij het aanvragen van een ESTA

Een ESTA aanvragen is niet moeilijk. Dit document is nodig om per boot of vliegtuig naar...
ontspannen kaapverdie

Heerlijk ontspannen in prachtig Kaapverdië

Kaapverdië is in meerdere opzichten een prachtige vakantiebestemming. Kaapverdië bestaat uit meerdere eilanden en biedt vakantiegangers...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met last minute vakanties voor je…