Langzaam toeleven naar een verre vakantie in 2022

Heel voorzichtig durven Nederlandse huishoudens weer te denken aan een vakantie in het buitenland, komende zomer. Het ene gezin kijkt naar een vakantie richting de Azoren eilanden, anderen denken zelfs aan een vakantie verder weg. Onder meer Australië en de Verenigde Staten worden overwogen. Gek is het niet dat men naar dergelijke bestemmingen kijkt, daar we de afgelopen twee jaar veelal thuis zijn gebleven in de zomervakantie. Niet iedere Nederlander was achteraf blij met die keuze. Er werd veel geklaagd over het weer in Nederland, wat zeker de afgelopen zomer enigszins teleur stelde. Gemiddeld heeft een Nederlandse zomer 22 dagen waarop het minimaal 25 graden Celsius is. De afgelopen zomer lag dat aantal op slechts 17.

Drukte op luchthaven Schiphol in oktober

Niet ieder gezin wacht tot volgend jaar zomer met het boeken van een vakantie. In oktober is het opvallend druk op luchthaven Schiphol. Veel huishoudens boeken een vakantie naar een van de mooiste plekjes aan de Costa Blanca, kiezen voor een vakantie naar Tenerife of Gran Canaria, enzovoorts. Zo kunnen zij dit jaar toch nog genieten van het zomerse weer! Dergelijke zonbestemmingen bieden vrijwel standaard een garantie op hoge temperaturen en veel zon. Voor reisbureaus een goede ontwikkeling, daar zij hun omzet de afgelopen twee jaar sterk zagen teruglopen.

Verre vakanties niet altijd mogelijk

Een verre vakantie naar de Verenigde Staten of Australië is momenteel nog niet mogelijk. Beide landen houden de grenzen voor Europese toeristen voorlopig gesloten. Voor de Verenigde Staten geldt overigens wel, dat verwacht wordt dat de grenzen per 1 november weer geopend worden. De vraag is of de Nederlandse overheid de kleurcode van de Verenigde Staten op dat moment aanpast naar geel of zelfs groen. Australië heeft aangegeven niet te verwachten dat toeristen voor 2022 worden toegelaten. Het is dus nog spannend of een vakantie naar dit land mogelijk is volgend jaar zomer.

Vakantiegeld opgespaard voor een verre reis

Het is overigens niet voor niets dat opvallend veel gezinnen kijken naar een bestemming buiten Europa voor de zomer van 2022. Dit past bij het beeld dat veel Nederlanders hun vakantiegeld hebben opgespaard in de afgelopen twee jaar. Er is zodoende meer budget voor een verre reis. Daarbij voelt het voor veel mensen als een goede afsluiter van de pandemie.

Pandemie voorlopig niet helemaal voorbij

Overigens lijkt het nog een tijd te zullen duren, voordat de pandemie volledig voorbij is. Het aantal besmettingen loopt de afgelopen periode weer iets op. Dit valt te verklaren doordat men meer binnen zit en de regels flink versoepeld zijn. Het is de vraag hoe het aantal besmettingen zich de komende weken ontwikkelt en wat dit betekent voor een eventuele aanscherping van de regels.

© 2024 — vertrekdirect.nl — development by Harris Software