In welke periodes boek je het beste een last minute?

Een last minute was vroeger veel zeldzamer dan vandaag de dag. Dat is uiteraard ook erg logisch. Niet alleen is het aantal reizigers enorm toegenomen en daarmee ook het aantal vluchten, treinreizen maar ook accommodaties. Maar de concurrentie is ook steeds heviger geworden en dat betekent dat men de capaciteit zoveel mogelijk wil benutten. Ook last minutes reizigers zullen het wel hebben meegemaakt dat zelfs op populaire bestemmingen vliegtuigen soms half leegzaten. Dat kon, omdat de tarieven hoog genoeg waren om een vlucht winstgevend te maken. Vandaag de dag is dat niet meer aan de orde. Het betekent echter ook dat het minder eenvoudig is om een echt voordelige last minute te vinden. De tarieven op sommige bestemmingen in het hoogseizoen lijken immers wel op last minutes voor alle passagiers.

Bestaat de last minute eigenlijk nog wel?

Er is veel veranderd in de reiswereld. Dat komt ook doordat steeds meer mensen zich bewust zijn geworden van de voordelen die konden worden behaald met last minutes boekingen. Daardoor werd er bewust gewacht op stuntprijzen. De reisorganisatie gingen hierdoor steeds minder verdienen en gingen daarom steeds eerder stunten met vroegboekkortingen. Als deze interessant genoeg zijn kunnen ze daarmee ook tijdig hun reizen volkrijgen en is het aantal last minutes beperkt tot afzeggingen. Ook in de hotelwereld is er van alles en nog wat veranderd. Vrijwel ieder hotel heeft via het internet nu ook direct contact met de klant. Het is daardoor veel eenvoudiger om in te schatten wat de reiziger nu eigenlijk wil. De hotels hoeven niet meer met dure tussenpersonen te werken en kunnen de last minutes dan ook vaak echt pas op het laatste moment fors in prijs verlagen. Dat maakt het voor de reiziger die op zoek is naar stuntprijzen niet eenvoudig. Tegenwoordig bieden sommige reizigers bijna iedere reis aan alsof het een last minute is. Daar moet je dan ook doorheen kijken.

Selecteer zo zorgvuldig mogelijk op datum

Dat de kans op een echt voordelige last minute reis in het hoogseizoen naar een zonbestemming niet echt groot is in het hoogseizoen is duidelijk. Dat wordt nog beduidend minder als de Nederlandse zomer ook nog een tegenvalt qua weer. Maar de Nederlander gaat steeds vaker op vakantie, mede in verband met de vergrijzing. Het is allereerst van belang om de schoolvakanties in kaart te brengen. Gedurende die periode kun je ervan uitgaan dat het aanbod aan echte last minutes zeer beperkt zal zijn. Daarbij zullen bepaalde bestemmingen in het zuiden van Europa ook steeds vaker worden bezocht door overwinteraars uit Nederland. De populaire bestemmingen in Portugal en Griekenland zijn daardoor gedurende het gehele jaar vaak een probleem als je een echte stuntprijs zoekt. Hou met het boeken van een last minute ook altijd rekening met de periode die ligt tussen de boeking en het vertrek. Momenteel worden er door honderden partijen last minutes aangeboden met een looptijd van twee maanden. Een periode van een of twee weken is echter realistischer.

© 2024 — vertrekdirect.nl — development by Harris Software