Feiten en fabels over Portugal en de Portugese taal

Portugal is niet alleen een fijn vakantieland, maar herbergt ook een rijkdom aan historie. In dit land vind je bijvoorbeeld één van de oudste steden van Europa én een van de meest gesproken talen ter wereld; het Portugees. Met name over deze fascinerende taal bestaan veel interessante feiten en fabels waar wij je graag meer over vertellen. In het meest westelijke puntje van Europa ligt het prachtige Portugal. Steeds meer Nederlanders verkiezen dit land als vakantieland en dat is niet verwonderlijk. Portugal heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van cultuur, heerlijk eten en gemiddeld 3.000 zonuren per jaar. De meeste Nederlanders kennen Portugal als het land van de mooie tegels en heerlijke port, maar er zijn nog veel meer interessante feiten over Portugal te ontdekken. Over de Portugese taal weten we in Nederland bovendien vrij weinig. “Portugees lijkt toch veel op Spaans?” Niets is minder waar!

Feiten en fabels over Portugal

1. Feit: Naast Spanje zijn de Verenigde Staten het tweede buurland van Portugal. Naast het vaste land, behoort namelijk ook de eilandengroep Azoren tot Portugal. Vanaf dat punt is het nog een “klein” stukje over de Atlantische Oceaan voordat je het Amerikaanse vaste land bereikt.

2. Fabel: De Portugese hoofdstad Lissabon is later ontstaan dan Rome. Veel mensen weten niet dat Lissabon zelfs één van de oudste steden van Europa is. De geschiedenis van Lissabon en haar eerste bewoners gaat tot zeker 3.000 jaar terug. Daarmee is Lissabon ouder dan Rome en Londen.

3. Feit: De langste brug ter wereld ligt in Lissabon. Vasco da Gama is een 17 kilometer lange brug in Lissabon. De brug is vernoemd naar een Portugese ontdekkingsreiziger die als eerste Europeaan via zee India wist te bereiken.

4. Fabel: Piri pirisaus komt uit Azië. Wat veel mensen niet weten is dat deze heerlijke saus een Portugese uitvinding is.

5. Feit: Portugal beschikt al eeuwenlang over een hoogstaand educatie- en onderwijssysteem. Wist je dat één van de oudste Europese universiteiten in de Portugese stad Coimbra staat? De universiteit is opgericht in de 13e eeuw. Ook herbergt de stad Lissabon de oudste boekhandel ter wereld. Bertrand Bookshop werd opgericht in 1732.

6. Fabel: Het belangrijkste exportproduct van Portugal is port. Deze geliefde wijn wordt inderdaad overal ter wereld gedronken en ook de beroemde Portugese tegels zijn overal te vinden. Het belangrijkste exportproduct van het land is echter kurk. De kurkeik is een belangrijk landbouwproduct en de kurk die van deze bomen wordt geoogst vind je terug in kurken over de hele wereld.

Naast de bovengenoemde feiten en fabels is er nog veel meer te leren over het land, maar minstens zo fascinerend is de Portugese taal. In Nederland is deze eeuwenoude taal relatief onbekend, terwijl het in de wereld een van de meest gesproken talen is!

Feiten en fabels over Portugal

Feiten en fabels over het Portugees

1. Feit: Het Portugees staat op de zesde plaats als meest gesproken taal ter wereld. Wist je dat meer dan 230 miljoen mensen wereldwijd deze taal spreken!

2. Fabel: De meeste Portugees sprekende mensen wonen in Portugal. Hoewel dit logisch klinkt, wonen veruit de meeste mensen met Portugees als moedertaal in Brazilië. Andere Portugees sprekende landen zijn onder andere Mozambique en Angola.

3. Feit. Op het internet is het Portugees de vierde belangrijkste taal. In de digitale wereld is het Portugees zelfs nog groter!

4. Fabel: Portugees is bijna hetzelfde als Spaans. Spaans, Italiaans en Portugees zijn allen Iberoromaanse talen, maar er zijn genoeg verschillen te vinden. Het Portugees werkt bijvoorbeeld met meer tweeklanken en neusklanken. Ook is de Portugese grammatica uitgebreider dan de Spaanse grammatica.

5. Feit: Portugees staat goed op je CV. Wie de Portugese taal goed beheerst, kan dat ook op het carrièrevlak goed gebruiken.

6. Fabel: Portugees is moeilijk om te leren. Elke taal kost veel inspanning om te leren, maar het Portugees kent bijvoorbeeld hetzelfde alfabet als het Nederlands en heeft dezelfde zinsstructuur als het Engels. Daarom is Portugees niet moeilijker om te leren dan een andere Romaanse taal.

Vertaler Nederlands Portugees

Beheers je niet de Portugese taal en heb je een belangrijk document nodig in het Portugees? Dan kan je natuurlijk een native vertaler Nederlands Portugees inschakelen. Bijvoorbeeld voor het vertalen van een juridisch document of voor zakelijke doeleinden. Via het online vertaalplatform Fairlingo vind je altijd een vertaler die bij jouw wensen past.

© 2024 — vertrekdirect.nl — development by Harris Software