Deze Franse bergtoppen zijn zeer de moeite waard voor klimmers

De Franse Alpen, een prachtig uitgestrekte bergketen die veel schoonheid in zich herbergt, is geliefd onder klimmers. De bergketen zelf is 200.000 km² lang en strekt zich uit van de Franse Middellandse Zeekust in het zuidwesten tot de Pannonische vlakte in het oosten. In dit gebied is menig bergtop te vinden. De Mont Blanc kennen we bijvoorbeeld allemaal. Maar in dit artikel richt richten we ons op een paar andere hoogtepunten uit deze Franse Alpen, die als klimmer echt niet mag ontbreken op je bucketlist.

Start eens bij de Alpes-Maritimes

De Alpes-Maritimes zijn het eigenlijke begin van de Alpen. Door de nabijheid van de Middellandse Zee (de bergen beginnen zo’n 40 kilometer vanaf Nice) en de geringe hoogte is hier bijna geen permanent ijs en sneeuw te vinden. Het is een gebied waar men goed kan rotsklimmen zowel wanden als graat-toeren. De hoogste top die je er kunt vinden is de Punta dell’Argentera (3297 m).

De Haute Savoie met de bergtop de mooie middenmoters de Denst du Midi en de Aig. Rouges

Ben je een echte kalk klimmer dan is het grote gebied tussen het meer van Genève en Chamonix echt wat voor jou. De bekendste toppen zijn de Dents du Midi (3257 m) en de Aig. Rouges (2965 m).

Graiïsche Alpen met de Gran Casse & Paradiso

Dit is het gebied tussen de Cottische Alpen in het zuiden en het Mont Blanc Massief in het noorden. De Graiïsche Alpen worden verdeeld in drie stukken: Westelijke Graiïsche Alpen (Tarentaise/Vanoise), Centrale Graiïsche Alpen en de Oostelijke Graiïsche Alpen (Gran Paradiso). De Centrale Graiïsche Alpen zijn het minst bekend. De hoogste top is de Pte Charbonel (3750 m). Rochemelon (3538 m) is de eerste (bekende) beklommen berg in de Alpen, reeds in 1358 ! De meeste bergen in dit gebied zijn gemakkelijk te beklimmen. De Westelijke Graiïsche Alpen (Tarentaise/Vanoise) staan bekend vanwege hun schoonheid. Bekende plaatsen zijn Pralognan en Val d’Isère. De hoogste top van dit gebied is de Grande Casse (3852 m).

De Oostelijke Graiïsche Alpen (Gran Paradiso) zijn waarschijnlijk het bekendst. Belangrijkste plaatsen zijn Aosta en Cogne. De hoogste top van dit gebied is de Gran Paradiso (4061 m). Dit is één van de makkelijkste te beklimmen "grote" bergen van de Alpen. Andere bekende bergen in dit gebied zijn: Herbetet (3778 m) en de Grivola (3969 m).

Het ruige landschap van Dauphiné kent veel bergtoppen

Ten westen van de Cottische Alpen is dit het belangrijkste klimgebied tussen de Mont Blanc en de Middellandse Zee. De bekendste plaatsen zijn La Grave, La Bérarde en Ailefroide. Het landschap van de Dauphiné is erg ruig. Hoewel ijsklimmen hier relatief een ondergeschikte rol speelt zijn er toch veel gletschers en sneeuwvelden. De hoogste top van het gebied is de Barre des Ecrins (4101 m) samen met de Dôme de Neige des Ecrins (4015 m). Veel van de toppen liggen tussen de 3500 en de 3800 meter, wat een indrukwekkende zee van toppen oplevert. Andere bekende toppen zijn: La Meije (3983 m), Ailefroide (3954 m), Mt. Pelvoux (3946 m), Pic Sans Nom (3914 m), Le Râteau (3809 m) en Les Bans (3669 m).

Er zijn in dit gebied routes in elke gradering. De traverse van de Meije is een klassieker in dit gebied en één van de mooiste traverses van de Alpen. Ook de (directe) routes door de zuidwand van de Meije staan te boek als mooie routes. Niet overal in dit gebied is de rots van goede kwaliteit. Het gebied was altijd één van de uithoeken van de Alpen. Hoewel de Pelvoux al beklommen werd in 1848 duurde het tot 1864 voordat de Barre des Ecrins door Moore en Whymper werd beklommen. De Meije was zelfs de laatste "grote" berg in de Alpen die werd beklommen (1877). Veel toppen in dit gebied werden pas in de laatste kwart van de negentiende eeuw voor het eerst beklommen. Enkele "kleinere" toppen zelfs pas in het begin van de twintigste eeuw.

Overnachten tijdens je klimtochten?

Als klimmer ga je natuurlijk slapen in een tentje op een camping in de buurt van je geliefde berg. Er is geen betere manier om andere klimmers te ontmoeten namelijk. Via de website van france-voyage.com zijn er makkelijk en snel overnachtingsplekken en andere actieve tips te vinden in een van de Alpengebieden. De website geeft een gedetailleerd overzicht van Frankrijk en wordt dagelijks bijgewerkt. Behalve het mooie dat de tool gratis is vinden wij zelf nog wel het allermooiste dat virtuele bezoeken via de site kan brengen aan de Alpen gebieden, hoe cool is dat? De mobiele app werkt ook fijn. Een echte aanrader dus!

© 2024 — vertrekdirect.nl — development by Harris Software